Sunday, February 22, 2009

kEmAAfAn adalah dEndAm yg terbaik

Senangnya menuturkan ucapan MaaF..
Tp sukarnya untuk memastikan bahawa kata2 itu benar2 lahir dari hati yang ikhlas. Hal inilah yang membuatkan kita terus mempunyai masalah hati dengan orang lain..
Jika mAAF itu drpd orang lain,terimalah ia dengan hati yang terbuka..jika mAAf itu untuk orang lain, rendah2kanlah hati+insafi diri untuk memohon maaf.. Ssungguhnya kita hanya insan biasa yang tidak lekang dari tergelincir dari norma insan normal..
Apa yang penting......? SalamatussOdri=BeRLaPaNG DaDa

jom dengar crita ni..
(from iluvislam.com)

Maryam, guru kelas Tadika menganjurkan satu permainan yang sungguh menarik untuk murid-muridnya. Setiap murid diminta membawa beg plastik yang berisi pisang yang tertulis nama orang yang paling mereka benci ke kelas pada esok hari. Jadi, jumlah pisang yang perlu dibawa bergantung kepada jumlah orang yang dibenci.

Keesokan harinya, setiap murid membawa beg plastic berisi pisang masing-masing. Ada yang membawa tiga biji, ada juga lima biji dan paling banyak lapan biji. Semuanya sudah ditulis nama orang yang paling mereka benci.

"Sekarang simpan pisang tu. Jangan lupa bawa ke mana sahaja kamu pergi selama seminggu. Inilah permainannya. Selepas seminggu, kita akan tahu keputusannya" beritahu Cikgu Maryam. Kanak-kanak tersebut menyimpan pisang masing-masing di dalam beg.

Hari demi hari berlalu, pisang tersebut mula berbintik-bintik dan akhirnya menjadi busuk . Kanak-kanak itu mula merungut dan marah. Mereka tidak menyukai permainan itu lagi kerana selain beg berat, badan berbau busuk. Ada yang menangis, enggan meneruskan permainan.

Seminggu berlalu, pagi-pagi lagi murid-murid Maryam sudah bersorak. Permainan sudah tamat. Tidak ada lagi beban dan bau busuk yang perlu dibawa.

"Okey semua, apa rasanya bawa pisang dalam beg ke sana ke mari selama seminggu?" tanya Cikgu Mayam. Semuanya serentak mengatakan mereka benci permainan itu. Mereka hilang kawan, sering diejek dan terpinggir. Lebih teruk lagi, terpaksa tidur, makan, mandi, bermain dan menonton TV dengan bau busuk.

"Itulah sebenarnya yang berlaku kalau kita simpan perasaan benci pada orang lain dalam hati. Bau busuk kebencian itu akan mencemari hati dan kita akan membawanya ke mana saja kita pergi. Jika kamu sendiri tidak boleh tahan dengan bau pisang busuk hanya untuk seminggu, cuba bayangkan apa akan jadi kalau kamu simpan kebencian sepanjang hidup kamu" beritahu Cikgu Maryam.

FikiR2kanlah...
Dengan Kemaafan ini, mg ukhwah sesama sahabat rakan seperjuangan terus mekar mewangi menuju redha Ilahi..

Nana juga nak minta maaf atas segala keterlanjuran+kekurangan+salah silap sepanjang bersahabat dengan insan2 di bumi ALLAH ini..

0 comments: